Zimski tabor Grohot 2024

Minuli konec tedna sem se udeležil zimskega tabora KA PZS na Grohotu (vodja A. Jež, pomočnik J. Toni), namenjenega tečajnikom oziroma (in predvsem) pripravnicam alpinističnih odsekov. Kratko poročilo o odlično izpeljanem usposabljanju podajam predvsem z namenom, k prijavi na podobne tabore spodbuditi manj izkušene akademske vrstnike in vrstnice. Žal sem se tabora udeležil edini, medtem ko so skoraj vsi drugi odseki bili zastopani z več člani in članicami. 

ČET 21. 3.

Večerni prihod na udobno opremljeno kočo, kjer nas je sprejelo v prijaznosti in odlični kuhi nepopustljivo osebje, in predavanje A. Ježa o plezanju t. i. alpske trilogije ter o odpravi v Peru.

PET 22. 3.

Celodnevna ponovitev osnov gibanja v snežnih razmerah s poudarkom na gibanju naveze. Razdeljeni v naveze smo gibanje vadili od vznožja snežišča pod Malo Raduho pa vse do Durc. Po sestopu je sledila ponovitev ustavljanja s cepinom.

Poznopoldanska vrnitev na kočo in predavanje J. Tonija o nevarnostih v zimskih gorah.

SOB 23. 3. 

Plezanje smeri v Lanežu, praviloma v samostojnih navezah ob spremljavi alpinističnega inštruktorja, ki je po potrebi zagotovil tudi varovanje od zgoraj. Sam sem plezal smer Grizzly Adams (IV+/II-III, 130 m), ki jo je začinil zame zahtevnejši (M4+) nekajmetrski skalni skok v drugem raztežaju. Slednjega se sicer da obiti po nekoliko lažjem svetu desno. Prvi skok v smeri je bil kratek in neproblematičen. Namesto da bi pohiteli po snežišču, ki vodi na Lanež, smo si izstop popestrili z usmeritvijo desno, nekam med skale in proti vrhu.

Popoldan sta sledili razmeram prilagojena lavinska delavnica in ponovitev spusta po snežni gobi, zvečer pa analiza in predavanje o (ne)načrtovanem bivakiranju. Več udeleženk in udeležencev tabora je pridobljeno znanje izkoristilo že tisto noč, ko so načrtovano prenočili na prostem.

NED 24. 3.

Plezanje smeri v Lanežu. Tokrat sem plezal Detektivsko smer (II-III, 130 m), ki jo je v soboto plezalo več navez. Detajl sicer povsem nezahtevne smeri je nastopil na samem začetku, v obliki nekajmetrskega, le delno zalitega in s svežim snegom nadležno prekritega skalnega skoka, ki ni bil tako »poceni« kot se je zdel od daleč. Edini problematični trenutek v smeri je sicer nastopil na koncu prvega raztežaja, ko nikakor nisem uspel pripraviti kakovostnega sidrišča. Položaj je – jasno – razrešil inštruktor.

Sledila je analiza tabora in povratek v dolino.

Povzetek

Tabor je bil poln aktivnosti, ki so potrdile, da pri manj izkušenih plezalkah in plezalcih skoraj vsak korak ponuja možnost za pomembnejše izboljšave, zato udeležbo v prihodnje priporočam vsem svežim pripravnicam in pripravnikom. Inštruktorji so svoje delo opravili temeljito in nepopustljivo, nepopustljivi pa s(m)o bili tudi v družabnem programu. Ko skupino neznancev, ki jih druži cilj lepega in varnega plezanja, za več dni zapreš na planinsko kočo, prej nezdružljivo lahko postane eno, v dolini komaj znosno pa skoraj prijetno. 

Tabora sem se udeležil MP L. Mišič

P. S. Fotografije so avtorsko razpršene med udeležence in udeleženke tabora.